Tıp doktorlarının bağlı olduğu prensiplerin en önemlilerinden biri gizlilik prensibidir. Bu prensip insan sağlığının kutsallığına dayandırılır. Sağlık hizmeti gizlilik prensibi ile işlemeli ki, bir suç işlerken bile sağlığı tehlikeye giren kişi korkmadan doktora başvurabilsin, yaşamı tehlikeye girmesin.
Psikiyatrik hastalıklarda gizlilik prensibi çok daha özel bir anlam taşıyor. Öyle sorunlar vardır ki kişi kendisi bile kabullenmek istemez. Suç unsuru teşkil etmese bile kişinin utanç duymasına neden olan hatalar olabilir. Bunların hiç birisi söz konusu olmasa bile kişi bir psikiyatrik sorunu olduğunun bilinmesini istememeyebilir.
Psikiyatrist, psikolog, psikoterapist bu prensibe sıkı sıkıya bağlıdır bağlı olmak zorundadır.
Ben şahsen bir hasta yakınıyla ancak hasta izin verirse görüşürüm. Telefonda asla birinci derece yakını bile olsa hasta hakkında bilgi vermem. Hasta hakkında bilgi almak istiyorsa seansa birlikte gelmelerini öneririm. Bilgi ancak hastanın kendisine verilir, hastanın izniyle verilir ya da varsa hukuki olarak yetki verdiği kişiye verilir.
Kimi zaman mahkemelere şahit olarak çağrılabiliyoruz. Bu gibi durumlarda da mahkemede hasta gizliliği prensibi hatırlatılarak şahitlikten çekilirim.
Gizlilik Prensibi
İzmir’de Boşanma Avukatı Arayanlara Kapital Hukuk’u Tavsiye Ediyoruz
Bir psikiyatri sitesinde boşanma avukatı hakkında bir yazının bulunmasını garip bulabilirsiniz. Belirtmeliyim ki çift …
Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu’nun Kısa Tarihçesi
Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu İcat Edilmiş Bir Hastalık mıdır? Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu …
Nasıl psikiyatrist olunur? Nasıl terapist olunur? Psikoterapi Eğitimi.
Üniversite sınavına hazırlanan bazı lise öğrencileri bana nasıl psikiyatrist olunacağını soruyorlar. Öncelikle …