Blog

İzmir’de psikiyatrist ve psikoterapist ücretleri nasıl?

Bu soru özellikle İzmir için sorulmuş olmakla birlikte şunu itiraf etmek gerekir ki, hem psikiyatrist hem de psikolog seans ücretleri maalesef çok ucuz değil. Başka bir çok hizmet sektöründe de fiyatlar bölgesel değişiklikler gösterebiliyor. İzmir’in yaşam koşulları örneğin İstanbul’la kıyaslandığında çok daha uygun. Bu durum İzmir’deki ücretleri de İstanbul’a kıyasla daha uygun olmasını sağlıyor.

Kesin bir rakam belirtmek çok doğru olmaz, psikologlar için 200, psikiyatristler için 400 TL ortalama rakamlar olarak belirtilebilir. Bu rakam psikolog ve psikiyatristin aldığı eğitimler, tecrübesi, akademik ünvanı gibi birçok faktörden etkilenebiliyor. Ülkemizdeki asgari ücret ve gelir düzeyi ile kıyaslandığında yüksek gibi duruyor. Bundan yüzyıl önce benzer bir soru Sigmund Freud’a da sorulduğunda Freud psikanalistin hastasına hayatının bir bölümünü feda ettiğini ve bu nedenle psikanalizin pahalı bir hizmet olduğunu söylüyor.

Peki ucuz ya da düşük ücretle bir psikiyatrist ya da psikolog bulmak mümkün müdür? Elbette mümkün. Bir psikiyatrist ya da psikolog seans ücretini belirlerken bir çok faktörü dikkate alır. Hacettepe Üniversitesi’nde okurken psikiyatri profesörü bir hocamın seans ücretlerinin aynı yaş ve tecrübedeki diğer hocalarımın yarısı kadar olduğunu öğrenmiş ve kendisine bunun gerekçesini sormuştum. Cevabı paraya ihtiyacı olmadığı ve kendisine ihtiyaç duyan insanlar için ulaşılabilir olmak istediğini söylemişti. Siz de yardım almak için bir uzman ararken ilk sormanız gereken soru şu olmalı: bu psikiyatrist bu psikolog benim sorunlu olduğum alanda bana yardımcı olabilecek bilgi ve deneyime sahip mi? Elbette ödeyebileceğiniz bir ücreti olmak şartıyla seans ücretinin ne olduğu ikinci sırada sorulması gereken bir sorudur.

Ben de bir psikiyatrist olarak yaptığımız işin bir sanat olduğunu düşünüyorum. Hatta öyle bir sanat ki, kişiye özel bir sanat eseri. Başka kimsenin görmediği bir sanat eseridir psikiyatrik görüşme. İyi bir psikiyatrist ve terapist olmak için harcanan uzun yıllar da dikkate alındığında bu sanat eseri için talep edilen ücretin fazla olmadığını düşünüyorum. Aklıma Picasso’dan bir anekdot geldi. Picasso bir restorana gider arkadaşlarıyla. Rivayet bu ya parası çıkışmayınca, Picasso peçeteye bir şeyler çiziktirip imzalar ve garsona verir. Garson, dehşete kapılmış bir halde; aman efendim, 2 saniye bile sürmedi yaptığınız. Nasıl bu kadar para eder? diye sorar. Picasso hemen unutulmaz cevabı verir: 2 saniye artı 60 yıl.

Gerçekten işini böyle bir sanat eseri gibi yapabilen bir psikiyatrist psikoterapist bulmak kolay mı, hayır değil. İyi bir ön hazırlık yapmalısınız. Eğer bu kadar değerli bir sanat eseri ise yaptığınız iş o zaman talep ettiğiniz ücret çok az diyeceksiniz. Dediğim gibi fiyatı bir çok faktör belirliyor. Eğer kimse ödeyemezse ve göremezse yaptığınız sanat eseri ne işe yarar ki!

Bu yazı yorumlara kapanmıştır.

İzmir’de Boşanma Avukatı Arayanlara Kapital Hukuk’u Tavsiye Ediyoruz

Bir psikiyatri sitesinde boşanma avukatı hakkında bir yazının bulunmasını garip bulabilirsiniz. Belirtmeliyim ki çift …

Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğunun tarihçesi.

Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu’nun Kısa Tarihçesi

Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu İcat Edilmiş Bir Hastalık mıdır? Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu …

Nasıl psikiyatrist olunur?

Nasıl psikiyatrist olunur? Nasıl terapist olunur? Psikoterapi Eğitimi.

Üniversite sınavına hazırlanan bazı lise öğrencileri bana nasıl psikiyatrist olunacağını soruyorlar. Öncelikle …