Blog

Psikoloğum beni bir psikiyatriste yönlendirmekte gönülsüz davranıyor, neden olabilir?

İlginç bir tespitte bulunmuşsunuz. Maalesef ülkemizde psikiyatrist ve psikolog işbirliği tam olması gerektiği gibi değil. Bunun nedenleri konusunda bazı tahminlerim var. Birincisi psikoloji eğitiminde psikopatoloji olması gerektiği gibi yer almıyor. Teorik olarak psikopatoloji dersi var ama klinikte birebir hastalarla yüz yüze bir eğitim çok nadir. Bazı psikoloji öğrencileri kendi istekleriyle yaz tatillerinde psikiyatri kliniklerinde staj yapsalarda, süre bir çok hastalığı yeterince tanıma konusunda yetersiz. Özetle psikopatolojiyi yani psikiyatrik hastalıkları yeterince tanıyamadıkları için gerektiğinde de psikiyatriste yönlendiremeyebiliyorlar. Elbette bütün psikologlar, terapistler için bu durum geçerli değil.

Psikiyatristlerin de gerektiğinde psikoterapiye, psikoloğa hasta yönlendirmediklerini görüyorum. Bunun sebebi ise özel hizmet veren birçok psikoloğun lisans eğitimlerininden sonra klinik master eğitimi, doktora eğitimi almamış olmaları ya da özel bir psikoterapi eğitimi almamış olmamaları. Yani bazı psikiyatristler de psikologlara güvenmedikleri için hastalarını gerekli görseler de yönlendirmeyebiliyorlar.

Bir başka neden de ekonomik. Bazı psikiyatristlerin kendilerine bir psikolog tarafından yönlendirilmiş olan hastayı “sen psikoloğa gitme” diyerek etkilemesi, bazı psikologların da benzeri bir tutum sergilemesi sonucunda, hasta kaybetmemek yani ekonomik bir zarara uğramamak için hastayı başka bir uzmana yönlendirmeme durumu söz konusu. Acı ama gerçek!

Bu yazı yorumlara kapanmıştır.

İzmir’de Boşanma Avukatı Arayanlara Kapital Hukuk’u Tavsiye Ediyoruz

Bir psikiyatri sitesinde boşanma avukatı hakkında bir yazının bulunmasını garip bulabilirsiniz. Belirtmeliyim ki çift …

Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğunun tarihçesi.

Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu’nun Kısa Tarihçesi

Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu İcat Edilmiş Bir Hastalık mıdır? Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu …

Nasıl psikiyatrist olunur?

Nasıl psikiyatrist olunur? Nasıl terapist olunur? Psikoterapi Eğitimi.

Üniversite sınavına hazırlanan bazı lise öğrencileri bana nasıl psikiyatrist olunacağını soruyorlar. Öncelikle …